Matkultur i Valencia

Matkultur i Valencia

Ät och drick gott när du är i Valencia. Här kan du sätta dig till bords i några av Spaniens bästa tapasrestauranger, dricka sangria på kvällskvisten eller njuta av nationalrätten paella som är särskilt populär just i den här regionen. Eftersom Valencia är en kuststad är fisk och skaldjur särskilt vanliga på menyn, men man blandar dem visserligen ofta med andra livsmedel som bönor, grönsaker och ibland även kött och kyckling, såsom i paellan.

Mat i Valencia

Många spanska rätter har blivit så berömda och uppskattade att till och med andra länder gör sina egna versioner. De olika regionerna har inte sällan sina egna matvanor.

  • Paella – en mumsig fisk- och skaldjursgryta med musslor, ris, sniglar, grönsaker, bönor, kyckling och/eller kanin. Lite allt möjligt kan faktiskt blandas ner i paellan och i Valencia anses den vara den ”ursprungliga”.
  • Tapas – det är inte bara i Valencia som tapas äts, tapas är typiskt spanskt i allmänhet. Det består av smårätter som serveras och fungerar lite grann som plockmat.
  • Gazpacho – en kall soppa gjord på tomat , vitlök och paprika samt andra ingredienser.
  • Spansk skinka – Serrano-skinka och Ibèrico-skinka är två delikatesser på charkbordet. Båda skinksorterna har även en dyrare variant som kommer från grisar som endast ätit ekollon under sin livstid.

Smaska citrusfrukter och mandlar

Valencia har många odlingar med citrusfrukter och mandelträd samtidigt som de växer vilt också. Glöm inte att mumsa frukt i mängder, eftersom frukt direkt från träden brukar ha betydligt mer smak och kännas mer ”äkta” än till exempel på Konsum hemma.

I Valencia odlas också många olivträd i lundarna så passa på att ringla underbar olivolja över salladen, pastan eller vad du nu äter.

Drycker att bli läskad av

  • Spanska flasköl – märken som Cruzcampo eller San Miguel dricks ofta till både maten och som läskande dryck en solig sommardag.
  • Sherry och sangria – två vanliga alkoholhaltiga drycker som kan avnjutas som fördrink eller till en tillställning av olika slag. Dessa är också typiska för hela Spanien och inte bara för Valencia.

Restaurangkultur

I Spanien och så även i Valencia äter man senare än i Sverige. Det är vanligt att middagen börjar intas vid 22-tiden och många sitter till bords och äter och samtalar till midnatt eller längre. Lunchen som brukar serveras från 13.30-tiden brukar däremot vara lättare, och även spanska frukostar är små och består av en liten croissant eller brödbit samt kaffe.

Att äta ute är dock mer regel än undantag, både i större spanska städer som Valencia och på mindre orter. Vänner, familj och kanske även grannar kan ansluta. Det brukar bli stora sociala tillställningar, åtminstone på helgerna och under sommaren.

Prisnivåer

Om du går och handlar eller går ut på restaurang i Valencia kan man generellt säga att prisnivåerna ligger ca 34 % under de svenska i genomsnitt. Det betyder att det är lite billigare att äta ute än hemma i Stockholm. Dock ska du veta att det finns restauranger i alla prisklasser och vad som är dyrt eller billigt kan vara ganska relativt. Ett genomsnittligt dagspris på mat är ca 215 kronor per person, men detta kan naturligtvis variera från person till person.

Dricks

Vanligtvis är dricks inkluderat i notan på spanska restauranger, men avrunda ändå gärna uppåt för att visa att du är nöjd med servicen.