Sevärdheter

Sevärdheter

En vistelse i Spaniens tredje största stad innebär promenader på små söta torg som samsas sida vid sida om medeltidsarkitektur, silkesbörsen och mysiga matmarknader. En del är lite luggslitet i Valencia men på ett charmigt och fint sätt. Även om staden ligger vid havet och turismen är stor, så får du ändå en god inblick i spanjorernas vardagsliv vart du än går. Låt oss tipsa om smakprov på Valencias bästa sevärdheter.

Silkesbörsen La Lonja de la Seda

En av Valencias viktigaste byggnader är Silkesbörsen La Lonja de la Seda som har spelat en avgörande roll för stadens handel på medeltiden. Man handlade mycket med olika varor och sedan dess har byggnaden stått sig stadig och har nu blivit en turistattraktion. Börsen ligger på Carrer de la Llotja.

Konst och vetenskap i en genuin mix

I stadsdelen Ciutat de les Arts i les Ciencies samlas konstnärernas verk och vetenskap i en salig blandning som trots allt smälter in i varandra på ett förträffligt vis. Konst och vetenskap är två av Valencias signum. Där har man byggt som en stad i staden där man samlat ihop spansk design, konst, teknik, vetenskaps, futuristiska byggnader och olika intressanta utställningar som rör något eller några av dessa områden. Stadsdelen är ca 2 km lång och du kan boka guidade turer dit om du vill.

TIPS! För barn finns ett stort och prisbelönt akvarium som anses vara Europas största, i denna stadsdel.

Få festfeber på Las Fallas-festivalen i mars

Om du mot all förmodan skulle spara din Valenciatripp till tidig vår, då kan vi rekommendera Las Fallasfestivalen som ser ut som en gigantisk gatudockteater. Det är nämligen så att folk går man ur huse för att se stora figurer tillverkade av papier-maché stryka runt i en stor parad. Många klär även ut sig och smiter själva in i paraderna eller sätter sig tillrätta på något kafé eller restaurang och äter tapas natten igenom.

Detta tillsammans med live-musik, fyrverkerier och mycket annat gör mars månad till ett fantastiskt tillfälle att besöka Valencia.

Heliga Graal – finns den i Valencia?

Om man får tro myter och sägner så ska Jesus bägare som han drack ur under den sista nattvarden, finnas i Valencia och närmare bestämt i katedralen som ligger bredvid det stora torget Plaza de la Reina. Myten har till och med givit upphov till att Valencia en gång var påtänkt att få namnet ”Den heliga Graalens stad”. I katedralen finns även mycket annat att titta på och om du har ätit lunch vid torget först så brukar nästa steg vara att just tåga in i katedralen och se om du känner vibbarna från Jesus och de 12 lärjungarna.

När du ändå är i katedralen ska du absolut passa på att gå upp i det höga klocktornet som fått namnet Migueletes. Härifrån förses du med en underbar utsikt över Valencia.

Titta på fåglar i La Albufera

I Valencia-regionen ligger en naturpark med några av de största våtmarkerna på hela Iberia-halvön. Just därför är detta ett mecka för fågelskådare eftersom över 350 fågelarter brukar slå sig ned här för en paus på väg ned till Afrika. Landskapet i La Albufera är annars mycket vackert och orört och du kan ta en båttur i sankmarkerna eller vandra längs med lederna.

El Pelmar

I närheten av La Albufera ligger den pittoreska staden El Pelmar, bara 15 km från Valencias centrum. Det är en ort med många gamla stugor från tiden då staden var en fiskeby, och söta kullerstensgator. En del konstnärer och författare har bosatt sig här genom åren – bland andra Vicente Blasco Ibanez. I övrigt är El Pelmar känd för sina kulinariska läckerheter i form av fisk och skaldjur. Rätten paella samt fisken ål är den mat som serveras mest här – och som är tillagad på bästa sätt.

Sol och bad på La Malvarrosa

Eftersom Valencia ligger vid havet så är en semester här inte komplett om du inte legat och svalkat dig i vattnet bredvid sanddynerna på stadens populäraste strand La Malvarrosa. La Malvarrosa delar sig i två sektioner där två stränder övergår i varandra med start från stadens hamnområde. Bortom stränderna finns det golfbanor om du vill spela golf. Stränderna är mycket vackra och faktiskt ganska vilda, vilket gör de ännu mer inbjudande att vistas på.