Viktigt att veta

Viktigt att veta

Vilken temperatur råder i Valencia? Vilka eluttag gäller och behöver man en adapter? Och vilka larmnummer bör man ha i sin telefon om krisen skulle komma? Detta och lite till är viktig information att ha i åtanke när du ska resa till Valencia. Här får du reda på bra fakta om både Spanien och Valencia som du kan ha med dig i fickan när du är där.

Klimat och temperaturer

Valencias klimat är gynnsamt större delen av året. Medeltemperaturen är 17 grader men under högsommaren kan det bli betydligt hetare än så. Under juni, juli och augusti kan det lätt bli 35 grader varmt. Hela regionen är också väldigt solsäker och andelen nederbörd är mycket liten. Totalt sett har Valencia faktiskt över 300 soldagar per år. Bästa tiden där är mellan maj-oktober – då är vattnet fortfarande varmt och behagligt. Eftersom Valencia ligger vid vattnet blir det aldrig här en sådan extremhetta som kan råda i Cordoba.

Språk

I Valencia talas det spanska, men även valencianska som är en version av katalanska. De flesta yngre brukar kunna engelska, men åker du ut på landsbygden så vore det bra om du kunde säga några ord spanska för att klara dig.

Valuta

Spanien har EUR som sin valuta, det vill säga samma som i stora delar av EU. Vi rekommenderar Växla.nu för att se aktuell växelkurs.

Tidsskillnad

Spanien och Sverige har samma tid. Det är således ingen tidsskillnad.

Eluttag

Den elektriska spänningen i Spanien är 230 V och stickkontakterna fungerar utmärkt med svenska elprodukter. Det är alltså samma eluttag i Spanien och du behöver således ingen adapter.

Åldersgränser

I Spanien råder 18-årsgräns för konsumtion av alkohol och en 21-årsgräns för att få hyra bil.

Larmnummer

Du kan ringa samma larmnummer i Spanien som i resten av Europa, dvs 112. Spanien har dock kvar andra nödnummer om du skulle råka vara mer vana vid dem sedan tidigare.

  • Polis – 091
  • Civilgardet – 062
  • Brandkår – 080

På tal om telefonnummer. Landskoden för att ringa till Spanien är +34.

Visum

Nej, du behöver inget visum för att resa in i Spanien. Endast ditt giltiga pass eller nationellt id-kort krävs för att flyga dit.

Vaccinationer

Du behöver inga obligatoriska vaccinationer när du åker till Spanien eller Valencia som region. Däremot är det alltid rekommenderat att ha de vanliga difteri/stelkramp/polio-vaccinen. Det kan också förekomma rabies i Spanien så var försiktig om du klappar herrelösa hundar.

Sjukvård

Den spanska sjukvården håller generellt hög standard och med Europeiska Försäkringskortet har du rätt till statlig vård som alla andra. Exempel på några sjukhus i Valencia är:

  • Torrevieja Universitetssjukhuset
  • Hospital Vithas Nisa Virgen del Consuelo
  • Hospital Quirón Valencia

TIPS! Torrevieja Universitetssjukhuset har rankats som ett av de bästa sjukhusen i världen och är dessutom offentligt.

Ambassader

För att komma i kontakt med ambassader och konsulat före eller under resan till Valencia kan följande adresser vara av värde.

Spanska ambassaden i Stockholm
Djurgårdsvägen 21
115 21 Stockholm

Telefon: 08-522 808 00

Svenska konsulatet i Valencia
Carrer de Pascual i Genís
20, 46002 València

Telefon: +34 960 47 07 91

Om du behöver komma i kontakt med den svenska ambassaden i Spanien måste du bege dig till Madrid. I övrigt ligger flera svenska konsulat utspridda i flera spanska städer, ett även i närliggande Barcelona.