Mer av Spanien

Mer av Spanien

Spanien har många härliga städer att upptäcka. Om du redan utforskat Valencia kan du bege dig till Bilbao, Malaga, Madrid eller Sevilla. Det är lätt att ta sig dit med tåg, bil, buss eller flyg.

Bilbao – kultur nära till kusten

I hamnstaden Bilbao i norra Spanien hittar du museer i världsklass, god mat och fantastisk arkitektur. Bilbao, Baskiens huvudstad, omges av gröna berg och floden Nervión. Det är en storstad med en fantastisk energi. Promenera längs floden och slink in på de många restaurangerna som serverar pintxos, det vill säga enkla matbitar som oftast serveras på en bit bröd och med en tandpetare. Utöver pintxosbarer hittar du även härliga kaféer, designbutiker och kultur utöver det vanliga. Det ståtliga Guggenheimmuseet är ett måste när du besöker Bilbao. Det är en mycket imponerande byggnad som rymmer en utomordentlig konstsamling. Vizcaya-bron, parken Doña Casilda Iturrizar och matmarknaden La Ribera är andra sevärdheter som måste hinnas med.

Malaga – mer än bara sol och bad

Malaga är en juvel i södra Andalusien. Många turister åker vidare till andra destinationer i Costa del Sol, men Malaga är väl värd ett besök. Den här charmiga staden bjuder på trafikfria gator, mysiga torg och vackra parker. Här i Pablo Picassos födelsestad finns det givetvis många konstumuseum och sevärdheter. Museo Picasso är ett måste när du är i Malaga, men även Vinmuseet, katedralen Catedral de la Encarnación och den romerska teatern är värda att besöka. När du behöver en paus från kulturen kan du doppa dig i havet. Stranden La Malagueta ligger mitt i staden. När du blir hungrig går du till en av Malagas många tapasbarer.

Madrid – stadspuls i Spaniens huvudstad

Trots att Madrid är Spaniens huvudstad har staden länge stått i skuggan av Barcelona. Här, mitt i landet, kan du ta del av ett stort kulturutbud, god mat och promenera längs eleganta boulevarder. Besök de vackra torgen Puerta del Sol och Plaza Mayor. Det anrika Pradomuseet är ett måste när du är i Madrid. Här hittar du en av världens främsta konstsamlingar med ett stort utbud av spansk konst. Museo Reina Sofía är ett annat konstmuseum som är väl värt ett besök, framför allt om du är intresserad av modern konst.

En stor fördel med Madrid är att det är enkelt att ta sig hit. Det går snabbtåg från Barcelona och flera andra spanska städer. Den kustlösa staden har även bra tågförbindelser med Valencia och Alicante. Tågbolaget Ouigo Spain, ett dotterbolag till franska SNCF, erbjuder lågpriståg till och från Madrid. Perfekt om du vill tågluffa i Spanien eller om du bara vill besöka huvudstaden en eller ett par dagar när du är i Spanien.

Sevilla – tapas, sherry och mycket mer

Sevilla är en annan bortglömd spansk pärla, men på senaste tiden är det allt fler svenskar som fått upp ögonen för staden. Här finns något för de flesta. Pampiga katedraler, små gränder med kullersten, shopping på Calle Sierpes, föreställningar på Casala Teatro och tapasbarer i varje hörn. Ta ett glas sherry efter en fullspäckad dag. De tidigare judiska kvarteren, Santa Cruz, är väl värda ett besök.