Ta sig runt

Ta sig runt

Valencia är en promenadvänlig stad som också gärna ses till fots. Det går även att hyra cyklar och ta sig fram med andra kommunala transportmedel. Som Spaniens tredje största stad har den gott om färdsätt och det är dem vi ska beskriva här.

Tunnelbana

Valencia har en tunnelbana som kallas för Metrovalencia. Egentligen är det ingen riktig tunnelbana utan den består av ett spårtrafiksystem med 5 linjer samt olika förgreningar. Några av linjerna har lite kraftfullare tåg, och andra är vanliga spårvägslinjer.

Övrig biljettinformation

Metron går ända ut till flygplatsen och en biljett kostar då 4,90 EUR. En enkelbiljett kostar annars 1,50 EUR i den inre zonen. Ett endagskort kostar 15 EUR och ett tredygnskort kostar 25 EUR. Du kan köpa ett Móbilis travel card som kan laddas vid behov.

Bussar

Valencias busstrafik är bra och tar dig både runt staden och till utkanterna. Bussarna går i stort sett alltid i tid men ibland kan de vara försenade. Om du vill utnyttja alla transportmedel kan du köpa Valencia Card som även inbegriper inträde till sevärdheter. Ett perfekt resekort för en turist!

Se historia och kultur med hop on/ hop off

Med Valencia hop on/ hop off turer kan du uppleva både historiska monument och kulturella attraktioner, åkandes. Priset är från ca 18 EUR per person.

Pendeltåg

För att komma längre ut i förorter och närliggande orter kan du ta tåg eller pendeltåg. Pendeltågen används främst om tunnelbanan inte går till den önskade destinationen.

Taxi

Åk gärna taxi i Valencia men välj ett seriöst bolag som Teletaxi eller Taxi Valencia. Det finns en del svarttaxibilar i spanska städer som kan bli obehagliga möten om du inte är försiktig. Tänk på att det ibland tillkommer extra kostnader om du tar taxi, till exempel från flygplatsen (5,40 EUR). På Flygtransfer.nu hittar du fler transportalternativ från flygplatsen.

Hyrbil

Du kan hyra bil på Valencias flygplats eller i staden men se upp för dolda kostnader som prepaid fuel tank där du betalar för en full tankad bil även om du inte använder hela. Alla hyrbilsfirmor kör inte med detta men de flesta gör det tyvärr. Vi rekommenderar Biluthyrning.com för att jämföra priser på hyrbilar.

Valenbisi – hyr en cykel

Som i många andra storstäder är det vanligt att kunna hyra här en cykel när lusten och behovet faller på. Det är hur enkelt som helst – du registrerar dig i systemet och laddar ned appen och sedan är det bara att ta en cykel vid de många cykelställena och trampa iväg. Du får dock bara använda cykeln i 30 minuter innan du måste ställa tillbaka den och ta en ny, vilket är lite irriterande.

Prisnivåer och säkerhet

Priserna på transporter i Valencia är ganska höga och liknar vanliga Stockholmspriser eller priser i Paris och andra storstäder i Europa. Om du kan gå – gör det så mycket som möjligt.

Angående säkerhet så bör du iaktta försiktighet när det gäller dina ägodelar och tillhörigheter på tunnelbana och i stora folksamlingar samt på bussar. Det finns ficktjuvar som gärna skor sig på vilsna turister. I regel behöver du inte vara orolig men terroristattacker har förekommit i Spanien, så var vaksam i vissa situationer.